BLOG: Tips voor een goede voorbereiding op jouw fietsvakantie!

Als je van plan bent om deze zomer met fietsvakantie te gaan, dan moet je veel zaken regelen. Vooral als het jouw eerste fietsvakantie wordt. Daarom hebben wij een aantal zaken en praktische tips voor jou op een rijtje gezet.

Fietsvakanties zijn onder te verdelen in twee soorten. Je hebt de vakantie waar men bepakt en bezakt met de fiets van bestemming naar bestemming reist en je hebt de vakantie waar men in een hotel of op een camping overnacht om er vervolgens elke dag met de fiets op uit te trekken. De tips kunnen nuttig zijn voor beide type fietsvakanties.

De fiets

Omdat de fiets de basis is van de vakantie, is goed onderhoud noodzakelijk. Voor onderhoud kun je een specialist in zetten, maar je kunt ook zelf jouw fiets onderhouden. Wacht nooit te lang met onderhoud, want hoe langer je wacht, des te erger wordt het mankement. Een goed onderhouden fiets blijft soepel lopen, zal minder snel slijten en blijft er netjes uit zien.

Is jouw fiets onlangs nog langs geweest voor onderhoud? Loop jouw fiets dan nog eens goed na. Let bij het nalopen vooral goed op de remmen, banden, bagagedrager en ketting(kast). Houd daarbij ook rekening met de omgeving waarin je gaat fietsen, vooral op de banden en remmen.

Gebruik tijdens de vakantie niet een al te nieuwe fiets. Het lichaam is namelijk nog niet helemaal gewend aan de fiets waardoor je makkelijker spierpijn of zadelpijn oploopt. Een nieuwe fiets kan daarbij nog vrij stug en hard aanvoelen. Dit kan onderweg voor problemen en mankementen zorgen.

TIP: Zorg voor een goede bidons en dito bidonhouder, je zult het onderweg nodig zijn!

Benodigdheden

Het is altijd lastig te bepalen wat je allemaal mee moet nemen tijdens een fietsvakantie. Je bent namelijk niet altijd alles nodig. Daarom hebben we een handige lijst opgesteld met daarop alle benodigdheden. Neem nooit te veel spullen mee, je kan tijdens de vakantie altijd nog het nodige kopen. Het is daarnaast ook belangrijk om goede, waterdichte fietstassen te gebruiken.

Kleding

Kleding is een belangrijk onderdeel van de fietsvakantie. Zorg altijd dat jouw kleding comfortabel en soepel is. Je moet er namelijk de gehele dag in fietsen. Sport- of fietskleding is hier het beste voor, het droogt snel en het is tenslotte gemaakt voor fietsers. Probeer ook geheel nieuwe kleding te vermijden het is vaak nog niet gedragen en dat kan op den duur gaan irriteren. Vergeet niet goede fietsschoenen, fietshandschoenen en een fietshelm mee te nemen!

TIP: Ga je van bestemming naar bestemming fietsen tijdens jouw vakantie? Neem dan een set wasknijpers mee! Dit kan erg handig zijn om natte kleren te drogen en daarnaast nemen ze weinig ruimte in beslag!

Overige tips:

  • Bereid je lichamelijk voor. Je kunt hiervoor een trainingsschema kiezen.
  • Stem jouw voeding af op jouw energieverbruik (lange afstand = meer langzame koolhydraten)
  • Eet of drink tijdens het fietsen snelle koolhydraten (suikers) voor snelle opname in het bloed.
  • Drink voldoende water vooral op warme dagen.
  • Neem regelmatig een rustdag (let ook op de weersverwachting, pak de dagen met minder goed fietsweer als rustdag).
  • Smeer jezelf goed in. Je zult niet de eerste zijn die tijdens een fietsvakantie verbrandt.
  • Geniet! Een fietsvakantie is een avontuur op zich!

Ga je deze zomer op fietsvakantie? Laat een berichtje achter op onze Twitter-timeline of Facebook-pagina we zijn erg benieuwd of je iets aan deze tips heeft gehad!

Benny en Harma Wolbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *